Gyprocplaten zijn uitstekend geschikt voor het afwerken van allerlei binnentoepassingen. Je kan ze inzetten voor het maken van geluidsdichte scheidingswanden, voorzetwanden of plafonds. Ze zijn heel licht, makkelijk te bewerken en aan te brengen op verschillende ondergronden. Bovendien kan je ze nadien afwerken met behangpapier, schilderen of betegelen.
Welke soorten gyprocplaten zijn er? En welke moet jij kiezen voor jouw specifieke project?
+ Gyprocplaten kunnen relatief groot aangekocht worden, waardoor je op een snelle manier een grote oppervlakte kunt behandelen. Bovendien zijn gyprocplaten ook makkelijk te versnijden, wat je een hele brede waaier aan mogelijke afmetingen geeft.
+ Gyprocplaten zijn heel makkelijk te plaatsen. Je hebt slechts een handvol gereedschappen nodig om de gyprocplaten te versnijden en te bevestigen. Snijden kan via een mes of een zaag, bevestigen kan aan de hand van schroeven, nagels of nietjes.
+ Gyprocplaten zijn heel licht van gewicht. Kleine platen kunnen door slechts één persoon aangebracht worden, voor grotere platen ben je best met twee.
+ Gyprocplaten worden doorgaans bevestigd op een houten of een metalen frame. Maar indien de ondergrond, effen en proper is, dan is het ook mogelijk om de platen rechtstreeks op de muur te bevestigen.
+ Nadat de gyprocplaten zijn aangebracht, kan je ze makkelijk verder afwerken door ze te beschilderen of te behangen. Ook betegelen is in sommige gevallen een optie.
+ Indien je een voorzetwand, scheidingswand of plafond met gyprocplaten maakt, dan kan je de gyprocplaten makkelijk combineren met geluidsisolatie, zoals glaswol of rotswol. Bovendien kan je er ook voor kiezen om gyprocplaten te kopen die al voorzien zijn van een isolatielaag.
Het assortiment van Gyproc is zeer uitgebreid. Voor verschillende toepassingen is er wel een specifieke gyprocplaat te vinden.
Dit zijn de verschillende soorten gipsplaten in het assortiment van Gyproc.
Gyproc heeft een standaard gipsplaat in het assortiment dat kan ingezet worden in een brede waaier aan binnentoepassingen. Deze plaat heeft een kern van gips en is omhuld met sterk karton. De standaard gipsplaat is van uitstekende kwaliteit en voldoende stevig voor de meeste toepassingen. Het is de geschikte plaat voor iedereen die op zoek is naar een gipsplaat zonder extra wensen of opties.
Voor toepassingen in vochtige ruimtes heeft Gyproc een waterwerende gipsplaat in het assortiment. De plaat is te herkennen aan z’n groene kleur. De waterwerende gyprocplaat is niet enkel bedoeld voor vochtige ruimtes, maar bijvoorbeeld ook voor technische ruimtes.
Deze plaat heeft een onbrandbare gipskern, met daarom een laag van extra sterk karton. Bovendien worden er tijdens het productieproces ook waterafstotende additieven toegevoegd. De kern van de plaat is ademend, wat betekent dat het oppervlak onder de plank ook kan “ademen”.
Dit type gyprocplaten is geschikt voor ruimtes met een hoger risico voor brandgevaar. Ze zijn te herkennen aan hun rode kleur.
Ook deze platen zijn van uitstekende kwaliteit, met een onbrandbare gipskern, en daarom een omhulsel van extra sterk karton.
De Soundblock gyprocplaten zijn geschikt voor toepassingen in luidruchtige of net stille ruimtes. Deze platen hebben namelijk een akoestische werking.
Ook deze platen hebben een harde gipskern, met daarrond een omhulsel van extra sterk karton.
Dit type gyprocplaten heeft een luchtzuiverende werking, en zijn daarom zeer goed geschikt bij toepassingen die bedoeld zijn om een gezond binnenklimaat te creëren.
De platen hebben een sterke gipskern, en zijn omhuld met een zeer glad, sterk en voorbehandeld karton.
Tot slot kan je ook nog kiezen voor de Habito gyprocplaten. Dit zijn extra stevige gyprocplaten, en bedoeld om zware dingen op te hangen. Ze zijn sterker, stiller en stabieler dan de andere soorten gyprocplaten in deze lijst.
De Habito gyprocplaten hebben als voordeel dat ze schokbestendig en scheurvrij zijn, en dat ze toch zeer gebruiksvriendelijk zijn.
Gyprocplaten zijn te verkrijgen in verschillende formaten. Standaard meet een gyprocplaat 2.4 op 1.2 meter, maar de platen zijn ook in andere lengtes en breedtes te verkrijgen.
De lengtes van de gyprocplaten kunnen variëren van 1.2 tot 3 meter, terwijl de breedtes kunnen variëren van 0.6 tot 1.2 meter.
Ook qua diktes heb je als consument een behoorlijke keuze. De diktes variëren tussen 9mm en 15mm.
Uiteraard zijn gyprocplaten steeds makkelijk te versnijden in de afmetingen die je zelf wil. Dit kan makkelijk met behulp van een mes of een zaag.
Indien je op zoekbent naar gyprocplaten, dan zal je regelmatig de termen "ABA" en "4xABA" tegenkomen. Wat is juist het verschil tussen deze twee termen?
De termen “ABA” en “4xABA” hebben betrekking tot de randafwerking van de gyprocplaten. ABA gyprocplaten zijn platen die langs de lange zijden een afgeschuinde boord hebben. Bij sommige toepassingen, zoals bij het plaatsen van een scheidingswand of voorzetwand, kunnen de platen dan netjes tegen elkaar geschoven worden. Ze sluiten dan goed tegen elkaar aan, waarna je ze nog eens netjes kan afwerken met behulp van speciale ABA-Joint Mix.
Een scheidingswand plaatsen met behulp van gyprocplaten? Zo ga je te werk!
4xABA gyprocplaten zijn dan weer platen die ook aan de korte zijden van de plaat afgeschuinde boorden hebben. Dit betekent dat deze platen langs de vier zijden kunnen grenzen aan andere gyprocplaten. Dit komt van pas in een aantal specifieke toepassingen, zoals het plaatsen van gyproc plafonds.
Gyproc plaatsen aan het plafond? Zo ga je te werk!
De prijs voor het laten plaatsen van gyprocplaten is vooral afhankelijk van de toepassingen en de oppervlakte van de werken. Zo zal de prijs verschillen al naargelang je een scheidingswand wil plaatsen, en of plafond in gyproc wil plaatsen.
Gemiddeld zal de prijs voor het plaatsen van gyprocplaten schommelen tussen de 25 en de 60 euro per vierkante meter.
Wil je graag een gedetailleerde prijs op maat kennen? Dan doe je er goed aan om offertes aan te vragen bij verschillende specialisten in gyprocwerken. Zij kunnen je bovendien bijstaan met het nodige advies, op basis van hun expertise en ervaring.
Benieuwd naar de tarieven van specialisten in gyprocwerken? Bespaar je de moeite om ze allemaal één voor één te contacteren. Dat doen wij voor jou!
Vul onderstaand formulier in, en wij brengen je in contact met de beste specialisten in jouw streek. Je ontvangt van elk van hen een offerte, die je rustig kan vergelijken. Zo kan je flink wat besparen op de prijs.
Alle offertes zijn gratis, en zonder enige verplichting.